Pagina's

Revival van de Vismarkt.


Vismarkt Brugge
Kun je je voorstellen dat in de gloriejaren alle standen druk bezet waren met verkoop van levende verse vis
en van bewerkte vis.  In die tijd mocht er volgens kerkelijke voorschriften vele dagen van 't jaar alleen "mager" gegeten worden, vis was toegelaten.
Er was aanvoer van allerlei riviervis zoals heek en karper, paling en snoek en via de vissershavens van Blankenberge en Oostende kwam levende verse Noordzeevis op de toonbanken van de Vismarkt in Brugge: kabeljauw, pladijs, wijting, sprot, makreel... zelfs mosselen en oesters waren te verkrijgen en natuurlijk de veelzijdige haring.

voormiddag verse vismarkt 
Nu zijn er nog 3 goeddraaiende visverkopers op de Vismarkt, ik ga er meestal op woensdagvoormiddag onze wekelijkse portie verse Noordzeevis halen en terwijl ik daar ben laat ik me dikwijls verleiden om "gatjes" (kruidig gegaarde langoustinestaarten), ongepelde grijze garnalen of maatjes mee te nemen voor bij het aperitief.
Mmm heerlijk ;-)

In de namiddag, transformeert de Vismarkt zich min of meer tot ambachtenmarkt.  Ik zeg min of meer omdat het vrij beperkt blijft tot enkele kunstenaars en andere ambachtslieden die er hun handgemaakte koopwaar uitstallen.  Jammer dat er geen groepje Brugse kantklossers komt klossen, dat zou mooi zijn en leuk om te doen, misschien kan er een openluchtklasje kantklossen georganiseerd worden, ik ben kandidaat leerling.
Een wever is er wel actief en hij heeft veel bekijks.

ambachtenmarkt Brugge
Gelukkig hebben nog andere actievelingen de charme van het onderbenutte stadsplein ontdekt.
Sedert 2009 organiseert Pasos de Brujas er tijdens de zomermaanden elke zondagavond bij mooi weer het dansfestijn Milonga del Pescador: genieten van dans, muziek en sfeer van Argentijnse tango, een beetje Buenos Aires in Brugge.

zomer dansen op de Vismarkt
Een jaar later krijgt Pasos de Brujas gezelschap van Salsa de Brujas die met hun Fiesta Latino de zomerse zaterdagavonden vullen met zwoele aanstekelijke Latijns-Amerikaanse ritmes en dans.
Ondertussen kun je ook op vrijdagavond terecht voor een dansje op de Vismarkt, dan doet folkloredansgroep Danskedoen er haar ding.  Zij brengen een waaier van de meest uiteenlopende internationale volksdansen.

Nieuw sedert deze zomer is de organisatie van een reeks aperitiefvrijdagen:  enkele restaurants op de Vismarkt serveren elke vrijdag van 16u tot 20u verschillende aperitiefgerechtjes.  Wijnbar Est staat op het plein met diverse wijnen voor de wijnliefhebbers en de Brugse Gin Club is ook van de partij om jouw aperitief uit te schenken.  Er staan tafeltjes en stoelen en parasols en het is er aangenaam zitten in de avondzon.

Vismarkt: aangenaam zitten in de avondzon
Recent opende, op de hoek van de Vismarkt waar 3 sterrenchef Gert De Mangeleer vorige zomer zijn pop-up restaurant Yellow uitbaatte, een vestiging van Jilles Beer & Burgers met een mooi aanbod aan speciale bieren en pairing burgers (of omgekeerd, ik ben niet zo hamburger minded).

Aan de andere kant van de Vismarkt vind je het volkscafé De Hollandse Vismijn, gekend en geliefd bij veel Bruggelingen, een café met een trouw cliënteel, kortom een vaste waarde op het plein.  Een volkscafé waarvan de vriendelijkheid en paraatheid van de uitbaters voor de sfeer op de Vismarkt niet te onderschatten valt.

De Vismarkt in Brugge trekt me al jaren op een bizarre wijze aan, dat Pasos de Brujas wat Buenos Aires naar hier heeft gebracht heeft zeker bijgedragen tot de revival van dit marktplein.
Het bijzondere marktgebouw met Griekse zuilen, Romeinse boog en Egyptische obelisk, dateert uit de Hollandse periode (1820) en is ontworpen door de Brugse architect Jan Calloigne.  Ik hoop dat het, met de gunstige wind die er waait, nog vele generaties tot nut kan zijn.

Revival van de Vismarkt

Kom meegenieten van de gunstige wind (Buenos Aires) die 's zomers 
over de Vismarkt waait!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten